1. Anasayfa
  2. Gayrimenkul Mevzuatı

311 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği (Taşınır Satış İşlemleri)


MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ

(SIRA NO: 311), Resmi Gazete Tarihi: 24.05.2007, Resmi Gazete Numarası: 26531

17/4/2007 tarih ve 24396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5622 sayılı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Gümrük Müsteşarlığına Bağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararnamenin Milli Emlak Genel Müdürlüğünün görevlerini düzenleyen 13 üncü maddesinin (i) bendinde yer alan “veya Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile sattırmak” ibaresi metinden çıkarılmış ve Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığına bağlanmıştır. Söz konusu düzenlemeler nedeniyle Devlete intikal eden taşınır mallar ile genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin hizmet dışı kalan taşınır mallarından tasfiyesine karar verilenlerin satışının Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünce yapılması imkanı kalmamıştır.

Bu nedenle 5622 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden itibaren Devlete intikal eden taşınır mallar ile genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin hizmet dışı kalan taşınır mallarının (3212 sayılı Kanun ile 4645 sayılı Kanun kapsamında olanlar hariç) satış işlemleri Defterdarlık veya Mal Müdürlüklerince yapılacaktır. Ancak ilgili Kanunun yürürlük tarihinden önce Defterdarlık ve Mal Müdürlüklerince Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğüne teslim edilen taşınır malların tasfiye işlemleri, adı geçen Genel Müdürlükçe sonuçlandırılacaktır. Ayrıca gümrük ve kaçakçılık mevzuatı gereği tasfiyesi gereken taşınır malların tasfiye işlemleri de Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yetkisindedir.

Devlete intikal eden taşınır mallar ile genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin hizmet dışı kalan taşınır mallarından kamu hizmetleri için gerekli görülenler talep edildiği takdirde satışa konu yapılmayarak 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 45 inci maddesi ve aynı Kanunun 44 üncü maddesine istinaden çıkarılan Taşınır Mal Yönetmeliğinin 31 inci maddesinde ön görülen şartlar dâhilinde genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine bedelsiz verilebilecektir.

Çeşitli kanunlarla Devlete intikal eden taşınır malların eski maliklerinin taahhütlerinden ve borçlarından dolayı Devletin sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak, Devletin bu sorumluluğu intikal eden mal varlığı ile sınırlıdır. Buna göre, Devlete bu suretle intikal edecek taşınır malların tasfiye işlemlerinde bu hususun göz önünde bulundurulması, hak ileri süren üçüncü kişiler çıktığı takdirde hakkın geçerliliğinin araştırılması, geçerli bir alacak hakkı ile karşılaşıldığı takdirde elde edilen tasfiye bedeli ile sınırlı olarak alacak hakkının ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, Devlete intikal eden taşınır mallar ile genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin hizmet dışı kalan taşınır mallarından maden aksamlı hurda malzemelerin, 20/3/1971 gün ve 7/2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 6 ayda bir belirlenen bedel üzerinden Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğüne satışı yapılması gerekmektedir.

9/3/1994 tarihli ve 193 sıra no.lu Milli Emlak Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ olunur.