a) 2025 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Bedeli
Yönetmeliğin 16. maddesine göre, aylık kira bedeli her yıl Başkanlıkça belirlenir. 6306 sayılı Kanun kapsamında 2025 yılında yapılacak kira yardımı miktarı Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından şu şekilde belirlenmiştir.

Konut/işyeri maliklerine Bakan Olur’una göre belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca kira yardımı yapılabilir.
Konut/işyerinde kiracı olarak ikamet edenlere, yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, iki aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödenir.
Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere beş aylık, gecekondu sahiplerine iki aylık, kapıcı olup kapıcı dairesinde ikamet edenlere beş aylık kira yardımı ödenir.
Yönetmeliğin 16. maddesine göre kanun kapsamında taşınmazı anlaşma yolu ile kamulaştırılanlara iki katı kadar, defaten kira yardımı yapılabilir.
b) Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Süresi
Yönetmeliğin 16. maddesine göre, anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine yardım süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 ay kira yardımı yapılabilir. Riskli ve rezerv yapı alanlarında kira yardımı süresi 48 ayı geçmemek şartı ile ilgili kurumca belirlenir.
c) Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Hangi Bankaya Yapılmaktadır?
Kira yardımı başvuru dilekçelerinde; hak sahibinin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası, adresi, başvuru sahibine ait T.C. Ziraat Bankası A.Ş. vadesiz TL banka hesap numarası ve imzanın bulunması ve ayrıca vekâlet ile yapılan başvurularda vekilin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası ve imzasının eksiksiz olması gerekir. Başvuru sahibinden T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ye ait vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi istenilecek olup, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. hesabı olmayan hak sahiplerine ödeme yapılamayacaktır.
d) Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Hak Sahibinin Vefat Etmesi
Hak sahibinin kira yardımı ödemeleri devam ederken vefat etmesi durumunda, A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden ödeme planı durdurularak kalan kira yardımı taksitlerinin varislere ödenmesi sağlanacaktır. Bunun için, Müdürlük/ İstanbul ilindeki ilgili İlçe Belediye Başkanlığı tarafından varisler, mirasçılık belgesi, varislerin kimlik fotokopileri ve Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge ile A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine tanımlanarak varislere hisseleri oranında kira yardımı ödenmeye devam edilir.
Kira yardımı başvurusu yapmış ancak ödemeleri başlamadan vefat etmiş olan hak sahiplerinin mirasçılarının, A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında girişleri yapılarak ödemeleri başlatılır.
e) Yersiz Ödenen Tutarların Geri Alınması
Kira Yardımı Kılavuzuna göre, hak sahibi olmadığı halde kira yardımı ödemesi yapıldığının tespit edilmesi durumunda, yersiz olarak ödenen tutarlar ilgililerinden, Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği’nin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “Özel hesaptan yapılan fazla veya yersiz ödemeler, tahsilatlar ile yargı kararları uyarınca iade edilmesi gereken tutarlar, ilgili harcama birimi tarafından takip edilir, özel hesaba iadesi sağlanır.” hükmüne göre tahsil edilir.
Yersiz ödenen kira yardımının iadesinin yapılacağı tarihe göre, Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine göre hesaplanacak faiz tutarı ile anapara toplamı üzerinde yersiz ödenen tutarın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabına yatırılması sağlanır.
f) Müteahhitle Anlaşmanın Feshi Halinde Kira Yardımı
6306 sayılı Kanun Uygulama Yönetmeliğinin 13. maddesine göre fesih tarihine kadar yapılmış olan işler, devrolunan hisseler, yapılan ödemeler ve diğer hususlarda genel hukuk hükümleri uygulanır. Fesih tarihine kadar müteahhit tarafından hak sahiplerine yapılan kira yardımı ödemeleri hak sahiplerinden geri talep edilemez.