İçindekiler
- Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
- Maliklerin Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
- Kiracıların Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
- Riskli Yapıda İşyeri İşleten Kiracıların Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
- Riskli Yapıda İkamet Eden Sınırlı Ayni Hak Sahiplerinin Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
- Riskli Yapıda İşyeri Bulunan Sınırlı Ayni Hak Sahiplerinin Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
- Kamu Lojmanlarında İkamet Eden Kiracıların Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
- Kapıcılar (Apartman Görevlileri) Kentsel Dönüşüm Kira Yardımından Yararlanabilir mi?
- Kooperatif Evlerinde Kira Yardımı
- Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Dilekçesi
- Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16. maddesinin 4. fıkrası kira yardımı başvurularının nereye yapılacağını düzenlemektedir. Madde hükmüne göre kira yardımı başvuruları; tahliye tarihinden veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde, Başkanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden riskli alan veya rezerv yapı alanlarında ilgili kuruma, riskli yapılarda ise Müdürlüğe veya Başkanlıkça yetki devri yapılması durumunda İdareye yapılır. Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca belirlenen riskli alanlarda ve Kanunun 6/A maddesi kapsamında uygulama yürütülen alanlarda kira yardımı süresi yapının tahliye edildiği tarihten itibaren başlatılır.
Bağımsız bölümün hisseli olduğu başvurularda, her hak sahibi için ayrı ayrı başvuru dilekçe alınacaktır. Kira yardımı başvuru dilekçesinde adres, hak sahibinin adı ve soyadı, başvuru sahibine ait banka hesap numarası, iletişim bilgileri ve imza hususlarına dikkat edilecektir. Vekalet ile başvuru halinde vekilin adı soyadı ve imzasının eksiksiz olmasına dikkat edilecektir.
Kira yardımı başvurularında, (A.R.A.A.D. Bilgi Sisteminin, İçişleri Bakanlığı Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile entegrasyonu sağlanmıştır.), Kimlik Bilgileri (Nüfus Cüzdanı), Adres Bilgileri Raporu ve taşınmaza ait Güncel Taşınmaz Kaydı A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden temin edilir. Ancak, sistemden kaynaklanan sorunlar sebebiyle söz konusu belgeler A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden temin edilemiyor ise ilgilisinden istenilir.
Maliklerin Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
Malikler, riskli yapıdaki konut ve işyerleri için kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (EK-1 veya EK-2),
b) Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde başvuru dilekçesini imzalayan kişinin tüzel kişiliği temsil yetkisine sahip olduğunu gösteren imza sirküleri veya sicil tasdiknamesi,
c) Tapu Belgesi ve Güncel Taşınmaz Kaydı,
ç) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
d) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan Ziraat Bankası Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
Maliklerden riskli yapının tahliye edildiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu, riskli yapıda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi ikamet ediyor ise riskli yapının tahliye edildiğine dair ilgili belediyesinden alınacak yazı istenilecektir.
Riskli yapı için Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihten sonra bağımsız bölümün satılması durumunda, Yapı Kimlik Numarası’nın alındığı tarihte malik olan kira yardımından faydalanmamış ise yeni malik kira yardımı için başvurabilir. Ancak, eski malikin kira yardımı başvurusu yaptıktan sonra veya ödemeleri başladıktan sonra riskli yapıdaki bağımsız bölümünü satması halinde kira yardımı ödemeleri eski malike yapılacaktır.
Kiracıların Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
Riskli yapıda ikamet eden kiracılar, kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (EK-1 veya EK-2),
b) Kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu,
c) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
ç) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan Ziraat Bankası Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
Riskli Yapıda İşyeri İşleten Kiracıların Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
Riskli yapıda işyeri işleten kiracılar kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (EK-1 veya EK-2),
b) Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde başvuru dilekçesini imzalayan kişinin tüzel kişiliği temsil yetkisine sahip olduğunu gösteren imza sirküleri veya sicil tasdiknamesi,
c) Kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda işyeri işlettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu olacak şekilde eski ve yeni adreslerini gösteren bağlı olduğu odadan alınacak oda sicil kaydı veya vergi dairesinden alınan yazı (Gerçek kişi mükelleflerden ilgili odalara kayıt yaptırmayan ve adres değişliklerini bildirmeyenlerden, riskli yapıda işyeri işletildiği tarih ile işyerinin tahliye edildiği tarihi belgelemek üzere, ilgili vergi dairesinden alınacak onaylı yazı veya onaylı Yoklama Fişlerindeki tarihler dikkate alınır.),
ç) İşyeri kapatılmışsa kapatıldığına dair ilgili vergi dairesi veya meslek odasından alınan yazı,
d) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
e) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan Ziraat Bankası Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
Başvurunun firma yetkilileri tarafından yapıldığı durumlarda, gerçek kişinin TC Kimlik Numarası ve IBAN Numarasının uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde başvuru tüzel kişilik adına yapılmış ise Vergi Kimlik Numarası ile IBAN Numarası uyumlu olmalıdır.
Riskli Yapıda İkamet Eden Sınırlı Ayni Hak Sahiplerinin Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
Riskli yapıda ikamet eden sınırlı ayni hak sahipleri, kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (EK-1 veya EK-2),
b) Sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren Tapu Belgesi ve taşınmaza ait Güncel Taşınmaz Kaydı (Kat mülkiyetli/kat irtifaklı tapularda sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren şerh bulunmalıdır.),
c) Sınırlı ayni hak sahibinin, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu,
ç) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması.
d) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan Ziraat Bankası Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
Daha evvel kira yardımından kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak faydalanan biri daha sonra riskli olarak tespit edilen yapısından dolayı malik olarak kira yardımı için başvuruda bulunabilir. Böyle bir durumda, daha evvel kiracı olarak alınan iki aylık kira bedeli karşılığında (2) ay, sınırlı ayni hak sahibi olarak alınan beş aylık kira bedeli karşılığında ise (5) ay, malik olarak alacağı (18) aylık kira yardımı süresinden düşülür.
Maliklerden riskli yapının tahliye edildiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu, riskli yapıda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi ikamet ediyor ise riskli yapının tahliye edildiğine dair ilgili belediyesinden alınacak yazı istenilecektir.
Riskli Yapıda İşyeri Bulunan Sınırlı Ayni Hak Sahiplerinin Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
Riskli yapıda işyeri bulunan sınırlı ayni hak sahipleri kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi (EK-1 veya EK-2),
b) Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde başvuru dilekçesini imzalayan kişinin tüzel kişiliği temsil yetkisine sahip olduğunu gösteren imza sirküleri veya sicil tasdiknamesi,
c) Sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren Tapu Belgesi ve taşınmaza ait Güncel Taşınmaz Kaydı (Kat mülkiyetli/kat irtifaklı tapularda sınırlı ayni hak sahipliğini gösteren şerh bulunmalıdır.),
ç) Sınırlı ayni hak sahibinin, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda işyeri işlettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu olacak şekilde eski ve yeni adreslerini gösteren bağlı olduğu odadan alınacak oda sicil kaydı veya vergi dairesinden alınan yazı (Gerçek kişi mükelleflerden ilgili odalara kayıt yaptırmayan ve adres değişliklerini bildirmeyenlerden, riskli yapıda işyeri işletildiği tarih ile işyerinin tahliye edildiği tarihi belgelemek üzere, ilgili vergi dairesinden alınacak onaylı yazı veya onaylı yoklama fişlerindeki tarihler dikkate alınır.),
d) İşyeri kapatılmışsa kapatıldığına dair ilgili vergi dairesi veya meslek odasından alınan yazı,
e) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
f) Gerçek/Tüzel kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan Ziraat Bankası Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
Başvuru firma yetkilileri tarafından yapılmış ise, gerçek kişinin TC Kimlik Numarası ve IBAN’ın, başvuru tüzel kişilik adına yapılmış ise Vergi Kimlik Numarası ile IBAN’ın uyumlu olmasına dikkat edilecektir.
Kamu Lojmanlarında İkamet Eden Kiracıların Kira Yardımı Başvurularında İstenecek Belgeler
6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen kamu lojmanlarında ikamet eden kiracılar, kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapar:
a) Başvuru dilekçesi, (EK-1 veya EK-2)
b) Lojmanda ikamet eden kiracının, riskli yapı için A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi üzerinden Yapı Kimlik Numarası alındığı tarihte riskli yapıda ikamet ettiğine ve riskli yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adreslerini gösteren Adres Bilgileri Raporu (Lojmanda ikamet eden hak sahiplerinin Adres Bilgileri Raporu ibraz edememesi durumunda riskli yapı olarak tespit edilen kamu lojmanlarında Yapı Kimlik Numarası’nın alındığı tarihte ikamet ettiğine dair Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres bilgileri ile uyumlu ilgili kurumdan alınan lojman tahsis belgesi ve tahliye yazısı ile de ikamet şartı sağlanmış olur.),
c) Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
ç) Gerçek kişilerin kira yardımı başvuru dilekçesinde yer alan Ziraat Bankası Vadesiz TL İBAN bilgisine ait teyit amaçlı bir belge.
Kapıcılar (Apartman Görevlileri) Kentsel Dönüşüm Kira Yardımından Yararlanabilir mi?
Riskli yapıda apartman görevlisi olarak ikamet edenler, apartman görevlisi olarak çalıştıklarını belgelendirmeleri (Noter onaylı karar defteri, SGK’ dan alınmış aylık hizmet listesi ile) halinde kira yardımından kiracı olarak faydalanabilecektir. Ancak, Risk Tespit Raporu’nda apartman görevlisi dairesinin görünmemesi nedeniyle A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine kira girişinin yapılamaması durumunda; söz konusu Riskli Yapı Tespit Raporu’nu düzenleyen lisanslı kuruluş tarafından bağımsız bölüm sayısının düzeltilmesi ve Müdürlüğün/Belediyenin Risk Tespit Raporu’nu onaylanmasını müteakip hak sahiplerinin talepleri değerlendirilebilecektir.
Kooperatif Evlerinde Kira Yardımı
Tüzel kişiliği sonlandırılamamış konut yapı kooperatiflerinde bağımsız bölüm tapuları oluşturulmadığından, 1163 sayılı Kanuna göre düzenlenmiş ve bağımsız bölümün hangi hak sahibine ait olduğunu gösteren noter onaylı Kooperatif Ortaklar Defteri örneği ve hak sahipleri adına olması kaydıyla, riskli yapı için Yapı Kimlik Numarası’nın alındığı tarihten önceki üç aydan veya sonraki üç aydan birine ait tüketim miktarı aranmaksızın elektrik, su, doğalgaz veya sabit hatlı olmak şartıyla telefon/internet faturası ile başvuru için gerekli diğer şartların sağlanması durumunda kira yardımı başvuruları değerlendirilecektir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Dilekçesi
Kira yardımı başvurularında aşağıdaki dilekçeler kullanılır. Kira yardımı başvuru dilekçelerinde; hak sahibinin adı, soyadı/unvanı, T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası, adresi, başvuru sahibine ait Ziraat Bankası A.Ş. vadesiz TL banka hesap numarası ve imzasının bulunması gerekir.
…………………….. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında ……. yapı kimlik numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16’ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum.
Riskli binamı …./…./… tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.
Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.
Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;
Gereğini arz ederim. …./…./.…… Adı Soyadı
İletişim Bilgileri, Adres: Telefon: Banka Hesap Numarası (IBAN) :
EKLER: 1- Nüfus cüzdanı fotokopisi 2- Konut veya işyerinin tapu senedi 3- Riskli bina tespit raporu inceleme formu 4- Tahliye ettiğime dair yeni adresimi gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar
Kira yardımı başvurularında hak sahipleri tarafından verilen belgelerin aslı veya fotokopisi alınacaktır. Fotokopi alınmışsa “aslı görülmüştür” kaşesi basılacak ve işlemi yapan personelin adı-soyadı yazılarak imzalanacaktır. Başvurulara ilişkin evraklar Yapı kimlik Numarasına (YKN) göre arşivlenecektir.
Bağımsız bölümü belli olmayan arsa paylı tapular ile yapılan başvurularda; Riskli Yapı Tespit Raporu’nda belirtilen adres ve ada/parsel bilgileri ile uyumlu olacak şekilde bağımsız bölümü ve bağımsız bölümdeki hisse oranını gösteren bina emlak vergi beyannamesi istenilecektir.
Kira yardımı başvurusunda bağımsız bölüm numarası (konut/işyeri-iç kapı numarası) önemli olup; A, B, C vb. blok numaraları mevcut ise bu durumun başvuru dilekçesinde ve A.R.A.A.D. Bilgi Sistemi’nin açıklamalar bölümünde belirtilmesi gerekir.
