İçindekiler
Bu çalışmamızda imar hukuku kapsamında yapılacak ifrazlarda minimum ifraz şartını açıklayacağız. İmarlı arsalarda veya köy içinde yapılacak ifrazlarda aranacak diğer şartlar için şu yazımıza bakınız: Ayırma ve Birleştirme İşleminin Şartları
Minimum İfraz Şartı Nedir?
Minimum ifraz şartı, ifraz suretiyle oluşturulabilecek en küçük parsel yüzölçümü demektir. İmar Kanunu ve Yönetmelikler, ifraz suretiyle oluşturulabilecek en küçük parsel yüzölçümlerini belirlemiştir.
Planlı Alanlarda Minimum İfraz Şartı
Planlı Alanları İmar Yönetmeliğinin 6. maddesine göre imar planında gösterilen çeşitli bölgelerde imar planı ile getirilmiş farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri; arazi meyili, yol durumu, mevcut yapılar ve benzeri gibi mevkiin özellikleri ile bu parsellerde yapılması mümkün olan yapıların ölçüleri ve yöresel ihtiyaçları da göz önünde tutularak tespit olunur. Bu tespit sırasında bu maddenin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen şartlar ihlâl edilemez.
Zaten İmar Kanunu’nun 15. maddesine göre “İmar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz veya tevhidin bu planlara uygun olması şarttır.” Eğer imar planında parsel büyüklükleri ile ilgili hükümler bulunmuyorsa, ayırma sonucu oluşacak parsellerin cephe ve derinlikleri, Planlı Alanları İmar Yönetmeliğine uygun olmalıdır. Bu hükme göre ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri, öncelikle imar planında, sonrasında ise Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun olmak zorundadır.
Bununla birlikte Planlı Alanları İmar Yönetmeliğinin 7. maddesinin 13. fıkrasına göre maliklerinin talebi üzerine mevcut bitişik parsellerde, uygulamayı kolaylaştırmak ve birbirleri ile olan sınırlarının düzeltilmesine yönelik ifraz ve tevhit işlemlerinde, parsel sayısı değiştirilmemek kaydıyla, bu Yönetmelikte bahsedilen asgari ifraz şartları aranmaz.
Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde Planı Olmayan Yerleşik Alanlarda
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 13. maddesine göre, ifraz suretiyle elde edilecek parsellerin genişlikleri 20 m.den, parsel derinlikleri 30 m.den az olamaz. Buna göre belediye ve mücavir alan sınırları içindeki yerleşik alanlarda minimum ifraz şartı 600 metrekaredir. Yani bu alanlarda 600 metrekareden küçük parsel oluşturulamaz.
Belediye ve Mücavir Alan Sınırları Dışındaki Yerleşik Alanlarda
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 45. maddesine göre, köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri 15.00 m.den, parsel derinlikleri de 20.00 m.den az olamaz. Buna göre belediye ve mücavir alan sınırları içindeki yerleşik alanlarda minimum ifraz şartı 300 metrekaredir. Yani bu alanlarda 300 metrekareden küçük parsel oluşturulamaz.
İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde edilir, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamaz.
İskan Dışı Alanlarda
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 45. maddesine göre, üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel 5000 m2 den küçük olamaz