Kira yardımı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti yapılmış olan taşınmazların maliklerine (ev sahiplerine), kiracılarına veya sınırlı ayni hak sahiplerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlanan geçici barınma desteğidir. Bu yardım, genellikle 18 aya kadar verilir.
Kentsel dönüşüm sürecinde, kira yardımı almak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. En çok merak edilen sorulardan biri de, ikinci bir evi olan kişilerin kira yardımı alıp alamayacağıdır. Bu sorunun cevabı, durumun detaylarına ve mülkiyetlerin niteliğine göre değişebilir.
İkinci Bir Evi Olan Kira Yardımı Alabilir Mi?
6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 5. maddesine göre anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine kira yardımı yapılabilir. Yapım için yapılacak yardımın usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenir. Bu hükümlerin uygulaması, 6306 sayılı Kanun Uygulama Yönetmeliğinde açıklanmıştır.
Buna karşılık Yönetmelikte sadece “Yönetmeliğin 16. maddesine göre, anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye veya yıkım tarihinden itibaren Başkanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir.” hükmü yer almaktadır. Bu anlamda, Yönetmelikte, Kanundaki ifadenin ikili bir ayrıma tabi tutularak farklı hükümler getirildiği görülmektedir.
Kentsel dönüşümde kira yardımı ile ilgili tüm konular için şu makalemize bakabilirsiniz: Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Rehberi
Gerek Kanunda ve gerekse Yönetmelikte birden fazla evi olanın kira yardımı alamayacağı konusunda hüküm bulunmamaktadır. Buna karşılık Kira Yardımı Kılavuzuna göre, maliklere ikamet şartı aranmaksızın, aynı türden en fazla bir bağımsız bölüm için kira yardımı yapılacaktır. Bu kapsamda, maliklerin farklı türden bir konut ve bir işyeri için yapacakları kira yardımı başvuruları ayrı ayrı değerlendirilebilir. Bu nedenle, kentsel dönüşüm alanında bulunan sadece bir ev için kira yardımı alınabilir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 2 Kere Alınır Mı?
Danıştay 14. Dairesi, E: 2016/6604, K: 2017/2171 sayılı kararında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan 2015 yılı Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunun yürürlüğe girdiği 20.01.2015 tarihinden itibaren, kira yardımından yararlanmak isteyen hak sahiplerine, şartlarının uygun olması halinde sadece ikamet ettikleri bölüm için yardım yapılabileceği sonucuna varmıştır.
Kararda şu ifadelere yer verilmiştir: “Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca; 2015 yılı Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunun yürürlüğe girdiği 20.01.2015 tarihinden itibaren, kira yardımından yararlanmak isteyen hak sahiplerine, şartlarının uygun olması halinde sadece ikamet ettikleri bölüm için yardım yapılabileceği kuralı getirilerek 2014 yılı Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzu yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu durumda, davacı tarafından müracaat 2014 yılında yapılmış olsa da 2014 yılı Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzuna ilişkin hükümlerin 2015 yılı Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzu yürürlüğe girene kadar uygulanabileceği ve dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla 2015 yılı Kılavuzunun yürürlükte bulunduğu dikkate alındığında dava konusu işlemde hukuka aykırılık, İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.”