1. Anasayfa
  2. Gayrimenkul Makaleleri

Yapı Kayıt Belgesi Alındıktan Sonra Tadilat Yapılabilir mi?


Yapı Kayıt Belgesi Nedir? Tamirat ve Tadilat Sağlar mı?

3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesinin (3) üncü fıkrasında Yapı Kayıt Belgesinin yapının kullanım amacına yönelik olarak düzenlendiği belirtilmekte olup, bu bağlamda 31/12/2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar/aykırılıklar için Yapı Kayıt Belgesi alınması halinde, Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıya ve yapı malikine, -yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olmak üzere- bazı haklar tanınmıştır. İşte bu avantajlardan yararlanmak üzere alınan belgelere yapı kayıt belgesi denilmektedir. Bu avantajlar konusunda şu yazımıza bakabilirsiniz: Yapı Kayıt Belgesi Nedir? Yapı Kayıt Belgesi Avantajları Nelerdir?

thumbnail
Önerilen Yazı
Yapı Kayıt Belgesi Nedir? Yapı Kayıt Belgesi İskan Yerine Geçer Mi?

Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemekte, sadece imar mevzuatına aykırılıklarına rağmen yapının mevcut haliyle kullanılmasına müsaade edilmesi neticesini doğurmaktadır. Yani yapı kayıt belgesi alınan bina veya yapı, mevcut haliyle kullanılabilmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi Alındıktan Sonra Tadilat Yapılabilir Mi?

31/12/2017 tarihinden önce tamamlanmış yapılar ile ilgili olarak Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esasların 6 ncı maddesinin (7) nci fıkrasında “Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, yapı kayıt belgesi alınmış yapılarda inşaat ve/veya tadilat yapılmasını, yapılacak işlemin niteliğine göre sınıflandırmaktadır. Bu yapılarda “ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir”; bunları aşan tamirat ve tadilat için inşaat ruhsat alınması gerekir.

Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerlerde Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Tadilat

Bu hüküm kapsamında, inşaat halinde olmayan, yani bitmiş kullanılmakta olan bir yapı için Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra, yapıda ruhsat alınmaksızın basit onarım ve tadilatlar yapılabilecektir.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin, (1) inci fıkrasının, (i) bendinde, “Basit tamir ve tadil: Yapılarda esaslı tadilat kapsamında olmayan, taşıyıcı sistemi, bağımsız bölümün dış cephesini, ıslak hacimlerin yerini ve sayısını değiştirmeyen; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı onarımı ve kiremit aktarılması gibi her türlü tamir ve tadil işlemlerini ifade eder.” şeklinde tanımlanmış olup, halihazırda kullanılmakta olan bir yapı için Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bu çerçevede tadilat yapılabilecektir.

Yani yapı kayıt belgesi alınmış binalarda, tıpkı diğer binalarda olduğu gibi, ruhsatsız şekilde basit tamirat ve tadilat yapılabilir. Ruhsat alınmasını gerektirmeyen basit tamirat ve tadilatlar hakkında detaylı bilgi için şu yazımıza bakabilirsiniz: Ruhsat Alınması Gerektirmeyen Basit Tamirat ve Tadilat Nedir?

Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerlerde Tadilat Ruhsatı Alınması Gereken Durumlar

Yani, Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarda, basit tadilat sınırını aşacak nitelikte inşai faaliyette (taşıyıcı sisteme müdahale edilmesi, ilave kat yapılması, çatı katının yükseltilmesi vb.) bulunulamayacaktır. Yani yapı kayıt belgesi alınan binalarda ve yapılarda esaslı tamirat ve tadilat yapılabilmesi için inşaat ruhsatı alınması gerekir.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 58. maddesine göre mevcut yapının esaslı tamir ve tadili, yürürlükteki mevzuat hükümlerine aykırı olmaması şartı ile imar planı, bu Yönetmelik hükümleri ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılabilir. Ancak, ilave esaslı tamir ve tadil yapılabilmesi için ruhsat alınması zorunludur. Yapı ruhsatı alınmış olan yeni inşaat, ilave ve esaslı tadillerde, sonradan değişiklik yapılması istendiğinde mimari projenin yeniden tanzim edilmesi gereklidir. Bu değişiklik yapının statik ve tesisat esaslarında da değişiklik yapılmasını gerektirdiği takdirde istenen belgelerde de gerekli değişiklik yapılır. Yapı ruhsatına da bu projelerin tarihleri ve müelliflerin bilgileri yazılır.

Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerlerde Esaslı Tamirat ve Tadilat Yapılmışsa

31/12/2017 tarihinden önce yapılan yapılar/aykırılıklar için Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra, “basit onarım ve tadilat” sınırını aşacak şekilde bir uygulama yapılmış ise, 31/12/2017 tarihinden önceki aykırılıklar için alınmış olan Yapı Kayıt Belgesi güncellenmediği sürece geçerliliğini koruyacaktır. Zira imar barışı kapsamında 31/12/2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılar/aykırılıklar için alınmış olan Yapı Kayıt Belgesi, imar mevzuatına aykırı olmasına rağmen yapının bu tarihten önceki “mevcut hali” ile kullanılması neticesini doğurmaktadır.

Ancak, böyle bir durumda yani yapıda “basit onarım ve tadilat” sınırını aşacak şekilde tadilat yapılması halinde 3194 sayılı Kanun‘un 32. ve 42. maddelerine göre işlem yapılmak üzere ilgili belediyesine bildirimde bulunulması uygun olacaktır.

Diğer taraftan, yapıda “basit onarım ve tadilat” sınırını aşacak şekilde tadilat yapılarak Yapı Kayıt Belgesinin, yapının son haline göre güncellenmesi durumunda ise belge geçerliliğini yitirecek olup, böyle bir durumda söz konusu imalatlar ortadan kaldırılmazsa bu belgenin iptal edilmesi gerekmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi Alındıktan Sonra Tadilat, Tamirat Yapılabilir mi?

Yorumlar (66)

  1. Merhabalar, binamız için İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi aldık ve sonrasında tapu il md. başvuru yaparak gerekli işlemleri(mimari proje vs.) yaparak kat mülkiyetli tapularımızı aldık.
    Daha sonrasında tapu ya sunulan mimari projede yanlışlık tespit edildi, şahsıma ait olan bağımsız bölümün bir odası bitişikte bulunan başka birisine ait olan (imar barışı kapsamında sonradan eklenen bir daire) bağımsız bölüm eklentisi(ardiye) ye kaydırıldığı belirlendi, yani 3+1 dairem 2+1 daire gibi görünüyor. Akabinde tapuya düzeltme için başvuru yaptık ancak düzeltme işleminin mimari proje belediyece onaylandıktan sonra tapu ya başvuru yaparak düzeltmenin sisteme yüklenebileceği bilgi verildi. Belediye bu işlemlerin hiç bir yerinde olmadıklarını mimari projeyi tapunun onayladığı için tapunun düzeltmeyi yapması gerektiğini söylüyor. iki kurumda işlemi yapmıyor. Bu konuda yönlendirme yapabilirseniz çok seviniriz. Teşekkürler. Kolay gelsin.

  2. Merhaba 2000 yılında 4 katlı ev aldık,1’inci katın arka bahçe tarafı 20 metre karelik ek balkon vardı imar barışında babam onu ruhsata eklemeyi unutmuş,binada 4 kardeş oturuyoruz balkona ruhsat çıkarabilirmiyiz? Arsası müsait ve bizim Lütfen yardımcı olabilirmisiniz?

    • imar barışı sona erdi, başvuru yapamazsınız. normal yollardan inşaat ruhsatı alabileceğinizi öğrenmek için de belediyeye başvurmanız gerekir.

  3. Merhaba.
    Köyümüzde mera üzerine 15 yıl önceden küçük baş hayvan beslemek için 2 adet ağıl yapmıştık yapı kayıt belgesi aldık ama sonradan Mera arazisi hazineye cevrildi ada parsel numarası verildi bizim yapı kayıt belgemizde ada parsel gözükmüyor güncellenen yapmak için çevre ve şehircilik bakanlığına Basvuru yaptık e devlet üzerinden güncelleme gelecek 15 gün içerisinde takip edin denildi. Bu ağıllar ticari görünüyor yapı kayıt belgesi alırken evimizi dahil ettirmedik şimdi ise ticari+mesken olarak göstersek eski yapı kayıt belgemiz iptal olur mu ve bu yapılar ayrı ayrı ada parsellerde.

  4. 3/1 hissesi 2100 m2 olan tarla vasfında bir arsamız var ,arsamizin üzerinde 2004 yılında bağ evi kaydı bulunan 70 M2 bir 1.5 katlı taşınmaz var , bu taşınmaz ile ilgili rahmetli babam zamanında kapı no, elektrik açma belgesi almış ,fakat elektrik oraya kadar ulaşmamış, öncelikle bu yeri tadilat yapabilirmiyim ve ben bu taşınmazı tadilat yaptığım taktirde diğer x hisse sahibinin bu taşınmaz üzerinde bir hakkı olur mu? Diğer hisse sahibiyle de ölçümlerle yerler ayrılmış. Teşekkürler

  5. Kolay gelsin… Binamiz 4 katli. Ön taraf 4 arka taraf 3 kat.yazlik bir bina… 3 ve 4 .kat bizim… Teras kati kiremitli idi kiremitleri kaldirdik düz bi teras haline geldi 4.kat . (bu olanlar imar affindan önce) 1 oda yaptik banyosuda olan. mutfak yaptik buzdolabi falan hepsi disarda acikta kaldi teras kisminda odanin dış kisminda .maddi yönden dolayi tamamlayamadik yani yarim kaldı .belediyeye konustuk memur ‘ yarim kalan yapinizi binanin statigini bozmucak sekilde hafif yapi ile tamamlayabilcegimizi ” zaten imar barışın dada bu maddenin oldugunu söyledi. Bizde terasin kalan kismini alçipan membarn ve osb cati olarak kapattik. Ne beton ne tugla ne yutong hic bizey kullanmadan. Bunuda cevre sehircilik bakanlinigina yapmadan sorduk ve onlarda binanin statigini bozmadan tamamliyip basvurun dediler. 4-5 ay once cevre sehircilik hattini aradim konuyu tazelemek anlatmak icin ruhsat alicagiz diye bana cevabi ” bisey diyemem mahkemede anlatirsaniz orda belli olur oldu “… Temel fikrasi gibi. Ben simdi ruhsat çıkartmak icin basvurmaya cekiniyorum.neyapabiliriz.telefonunuz varsa ararsam sevinirim.kolay gelsin

    • İyi de çatı alanı sadece sizin değil ki… Binadaki diğer maliklerin de orada hakkı var. Başkanlarının hakkı olan yere daire çıkıp bir de bunu ruhsatlandırmak istiyorsunuz. Asıl fıkra gibi olan bu..

      • Tam anlamadiniz sanirim. Çati kismi zaten kaçakti oda yaptik oraya ve yukari anlattigin sekildede imar affindan Yapi kayit belgemizi aldik. Çati dedigim şuaanlamda hani hangi kisimdan bahsediyorum diye anlamaniz icin yazdim .10 yildir kullaniyoruz zaten 1 oda bnanyo tuvalet var. İmar barisina sokarkende yukarida yazdigim mevzular oldu şimdide mahkemede anlatirsiniz diyolar.

        • çatı alanı sadece sizin değil, binadaki diğer maliklerin de orada hakkı var. yapı kayıt belgesi iptal edilir.

  6. 7 ay önce

    İmar barışı yasal süresi içerisinde hazine arazisi üzerine yapmış olduğumuz ev le ilgili olarak … Ev fotoğrafları,, yapının kullanım amacı…toplam yapı alanı…yapı sınıfı yanlış girilmiş tır çevre şehircilik le görüşmemizde rağmen bunları e devlet üzerinden güncelleme yapıyoruz fakat çevre şehircilik kabul etmiyor bunu bu konuda ne yapılabilir olayı yargıya taşısak hangi mahkemede dava açacağız saygılarımla

  7. 7 ay önce

    Merhaba,

    Tek parsel üzerinde 12 bloktan oluşan ve toplam 56 daire olan 2005 yılında tamamlanmış bir site. Site ruhsat ve eklerine aykırı olduğu için yıkım kararı vardı. Tüm maliklerin rızasıyla 2018 yılında tüm bloklara yapı kayıt belgeleri alındı. Ancak yapı kayıt belgesi sonrası bazı malikler balkonlarını büyüterek evlerinin içine dahil ettiler. Bu durumda yapılacak bir şikayette çevre şehircilik il müdürlüğü bu yapıların direk yapı kayıt belgelerini iptalmi eder yoksa eski haline getirilmesini isteyip eski haline getirilmezse o zamanmı iptal eder.

    Saygılarımla

    • yapıda “basit onarım ve tadilat” sınırını aşacak şekilde tadilat yapılarak Yapı Kayıt Belgesinin, yapının son haline göre güncellenmesi durumunda ise belge geçerliliğini yitirecek olup, böyle bir durumda söz konusu imalatlar ortadan kaldırılmazsa bu belgenin iptal edilmesi gerekmektedir.

      • 7 ay önce

        Cevabınız için çok teşekkür ederim. Yalnız anlamadığım bir kaç husus var. Yapı kayıt belgesinin yapının son haline göre güncellenmesi e-devlet üzerinden güncelle bölümünden mi yapılıyor ?

        Söz konusu imalatlar ortadan kaldırılmazsa demişsiniz. Bu imalatları tespit eden idare bu imalatları yapan mülk sahibine yazı gönderip yapılan imalatların ortadan kaldırılmasını istiyor sanırım değil mi ? Eğer bu süre içinde imalatlar ortadan kaldırılmazsa ykb iptaline gidiliyor. Yani direk imalatların ortadan kaldırılması talebi olmadan ykb iptalini yapmıyorlar.

        • Aynen. Bu imalatları tespit eden idare bu imalatları yapan mülk sahibine yazı gönderip yapılan imalatların ortadan kaldırılmasını istiyor, kaldırılmaz ise YKB iptal.

  8. 9 ay önce

    Merhaba,
    2017 öncesi 6m2 ve 30m2 yan yana 2 adet kulübemiz var. 30m2 olan için yapı barış belgesi almıştık. Elektrik işlemleri için Belediyeye gittiğimizde yapı barış belgemiz için Çevre ve Şegircilik Bakanlığından belediyeye 2017 sonrası şeklinde bildirim yapıldığını öğrendik fakat belgemiz hayla aktif görünüyor. Kulube kırsal’da bir yerde ve uydu görüntüleri 2017 6. ayından direkt 2019 yılına atladığından 30 m2 olan kulübe görünmüyor. (6m2 olanı daha önce yapmıştık daha eski kayıtlarda o görünüyor.) Halen aktif olan yapı kayıt belgemizi 6m2’lik olan yapıya aktaracak şekilde güncelleyebilir miyiz? Teşekkürler.

    • 6 m2 olan yapının, bir yapı olduğundan emin misiniz?

      • 9 ay önce

        Suat bey merhaba,
        Evet, Bahçe alet edavatlarımızı koyduğumuz küçük bir kulübe.
        Teşekkürler, iyi günler dilerim.

        • Tahmin etmiştim. Zaten o yüzden sormuştum. Bence (tam olarak bilemem ama) bunu bir yapı olarak değerlendirmemek gerekir. Muhtemelen derme bir yapıdır.

  9. 1 sene önce

    İyii günler dilerim, köyde 750 m2 hisseli arsamızda bulunan, 90 m2 samanlık/iş odası için yapı kayıt belgesi aldık ilerde pencere kapı takar eve çeviririz ümidiyle. Şuan bunu gerçekleştirmek istiyorum ama bi kaç oda eklemek da eklemek istiyorum. Buna belediye veya hissedarlar itiraz edebilir mi. Etseler bile en azından 90 m2 yi eve çevirebilirmiyim.

    • Buna yasal sınırlar çerçevesinde cevap veremem

      • Tadiat ruhsatı ile eski yapıda metrekare arttırımı mümkünmüdür

        • Emsal ve TAKS koşullarına aykırı olmamak, statik açıdan mümkün olmak kaydıyla olabileceğini düşünüyorumç

      • Merhaba imar affından faydalandırıl yapıyı arsanın farklı bölümüne taşımak istiyorum diğerini yıkmak Kaydı ile halkım iptal edilir mi restore etmek çok masraflı olacağından böyle bir düşüncem oldu yapabiliyor muyum

        • İmar affından yararlanmış yapıda sadece ufak tadilat işleri ruhsata tabi değildir. Esaslı tamirat ve tadilat ruhsata tabidir. Ayrıca bu yapıyı yıkım ruhsat almadan başka bir yapı yapamazsınız

  10. Evimiz için imar barışı aldık ama bahçe için almadık bahçe içinde imar barışı almamız gerekiyormuydu Boş arsa için almanız gerekmiyor denildi Tapu verildiği zaman arsaya verilirmi

  11. Merhabalar
    Yapı kayıt belgesi olan bir dükkan aldım. Kurs merkezi olarak tadilat yapmak için belediyeye başvurdum ancak imar barışı olduğu için tadilat değil tamirat ruhsatı verdiler. Gerekli tadilatı yaparken şikayet oldu ve belediye inşaatı mühürledi. İmar barışı olan bir dükkanı tadilat yapabilir miyim? Ruhsatı nereden almam gerekir? Değerli yardımlarınız için teşekkürler

    • İmar barışı olan bir dükkanı tadilat yapabilir mi konusu bu yazının konusu. okumanız yeterli

      • 2 sene önce

        Iki katli bi mustakil evim var imar barisindan yararlandik yanliz alt kata belge almadik sadece ustun var ona tekrar bas vura bilirmiyiz

  12. Öeh
    Öncelikle bizlerle değerli bilgilerinizi paylaştığınız çok teşekkür ederiz.
    Bizim almayı düşündüğümüz bir yer var 1000m2 bahçe si ve içinde 100m2 evi olan bi yer.
    Satıcıya görüştük tapusu yok İMAR BARIŞI var dedi.
    İmar barışı dan sonra verilen yapı kayıt belgesiyle satıcı bize satış yapabilir mi?
    Biz burayı aldığımız zaman btapuya gitmek gerekir mi yoksa bide yapı kayıt belgesiyle bu evde oturabilir miyiz?
    Ev içi yapılan İMAR BARIŞI 1000m2 bahçesi içinde geçwelimi yoksa bahçenin tapusunu sormamız mı lazım?
    İmar barışı yapılmış bir yer için yapı kullana izin belgesi almamız gerekiyor mu?
    Kısaca Bş böyle bir yeri alırken nelere dikkat etmeli mal sahibine ne sormalı hangi işlemleri tamamlamalıyız?
    Lütfen yanlış anlamayın bu konulardan çok anlamıyorumzYARDIMINIZA ihtiyacım var.
    Çok teşekkür ederiz.

    • İmar barışı olup da tapusu olmayan yerin tapusu hazine adınadır. Yapı kayıt belgesi sadece yapıya dairdir. Bu belge size bahçenin mülkiyetini vermez. Bahçenin tapusunu sormanız gerek. Kime ait? Tapu hazine adına ise yapı kayıt belgesi buranın tapusunun size devrini sağlamaz.

      • Merhabalar, tarlamin icinde 2017 öncesi yapmis oldugum ruhsatsız evime imar barisindan yararlanarak belgemi aldim. Daha sonra evimden bagimsiz bahcemin icine mutfak yaptim. Binama temas etmeyen mutfagim onceki belgemi etkiler mi. Teşekkür ederim

    • 1 sene önce

      Vatandaş 2017 yılından önce prefabrik yapıya 120 metrekare imar barışı alıyor 2 yıl sonra prefabrik yapıyı tamamen yıkıp yerine daha büyük taş yapı yapıyor şikayet olmasına rağmen çevre şehircilik müdürlüğü imar barışı aktif diyerek cevap veriyor. Belediye yapı kontrol ekipleri de bir şey yapamıyor

  13. Selamünaleyküm öncelikle kolay gelsin 2017 öncesi yapı olduğu için imar barisindan faydalanarak ruhsat aldık kardeşimle beraber altlı üstlü oturuyoruz iki katlı binamız ben ikinci kattayim ve demirden balkon yapmak istiyorum yaklaşık 24m kare olacak cezai yaptırımı ne olur tadilat izni alabilirmiyim cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    • Bu esaslı tamirat ve tadilata girer. Bu nedenle belediyeden ruhsat almanız gerek. Almadan yaparsanız para cezası ve yıkım ile karşılaşırsınız

  14. Merhaba. 4katlı binamızın üstünde 50 metrekarelik bi oda ve mutfağımız var, teras olarak kullanıyoruz. proje 5 kata izin veiyor. imar affından yararlanarak 50 metrekarelik bir ruhsat almıştık. şimdi ise orayı yıkıp daire yapmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz

    • Mevcut 4 kat ruhsatlı mı? Eğer ruhsatlı ise ve statik olarak uygun ise, önce proje tadilatı, sonrasında ruhsat alarak inşaat yapılabilir

      • 4. Katta 3 daire bulunmakta. Ruhsatlı ve tapulu. 5. Kat ta 50 metrekarelik yer var ruhsatlı. Orayı 200 metre karelik daireye çevirmek istiyoruz. İmar barışından buraya 50 metre için ruhsat alınmıştı.

        • O zaman bir inşaat mühendisi ise görüşüp buranın 200 metre karelik daireye çevirmek için statik açıdan uygun olup olmadığını sormalısınız. Uygun ise ve belediye kabul ederse proje tadilatı yapılabilir sanırım

  15. 2 sene önce

    Merhaba
    Kavacık ‘ta bulunan merkez ofisimizi imar affında 30 m2 göstermiştik. Üzerindeki yapı neredeyse 70 m2 civarında. Aradaki 40 m2 yi ceza ödeyerek yükseltme şansımız var mı.? Yoksa hiç bir şey yapmamıza gerek yok mu.?

  16. 2 sene önce

    Slmlr,
    1.derece doğal sit alanı olan bir yerde bağ satın aldım ve içinde imar barışından yararlanılarak alınmış olan bir yapı var. Bu yapıyı tamamen yıkıp ruhsatlı bir ev yapmam nasıl mümkün olabilir. Ya da bu yapı kslmak suretiyle arsamın daha başka bir yerinde legal bir ev yspabilir miyim. Tşk.ler

    • 1. derce sit alanına herhangi bir yapı yapamazsınız. Bulunduğunuz ilin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne (TVK Şube Müdürlüğü) danışın

  17. 2 sene önce

    Kat irtifakı binada oturmaktayım.cati katında oturan bir kat maliki imar barışından faydalanarak kat mülkiyetine geçmiştir. Bundan dolayi Belediyedeki yetkiliye kat mulkiyetine ne zaman geceriz diye soru sorduğumuzda artık bu binanın kat mülkiyetine geçmesinin mümkün olmadığını söylemiştir.bu binada imar barisi başvurusu alan birisi olduğu için kat mülkiyetine geçiş artık olmaz dedi.bu ne derece doğrudur?ne yapabiliriz?

  18. Mrb mustakil evimin camlarini buyutmek istiyorum.bunun icin izin almalimiyim buyuk tadilatami girer

  19. Dış cephe duvar şeklinde o duvar yıkılıp cam yapılabilir mi ? Bu basit tadilata girer mi?

  20. 2 sene önce

    Dükkanın bodrumuna inen merdivenler dışarıdan yapılmış ama biz dükkanın içinden bodruma merdiven açmak istiyoruz.bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz.aşağı yukarı ne kadar bir masrafla karşılaşırız

  21. 3 sene önce

    Kendime ait ticari binam var deprem yasalarina gore insaati yapildi bodrum ve zemin katti bitmisti ustunede imar planinda 2 kat daha cikilabilir.
    soru1. Talilat parajesiz cati yapabilirmiyim.
    soru2. Eger insatima devam edersem yani 2 kat daha cikarsam tadilat proje masraflarimda imar barisindan yararladigim mevcut iki kat in tadilat masraflarindan (Yapi denetim haric) muhaf olurmuyum yani sadece yapilacak ust kattaki tadilat projesindemi masraflarinimi karsilayacagim
    tesekkur ederim Nuri saygilar.

  22. 3 sene önce

    1988 yılında İznik gölü kenarında ki zeytinliğimize bağ evi yaptık. O tarihten bu yana atıl durumdaydı 2017 imar affından yararlanıp yapı kayıt belgemizi aldık. Şimdi evimizi tadilat yapmak istiyoruz. Tavanı ahşap üstü eternit çatı olduğundan defalarca hırsız girip içinde ki eşyalarımızı rahatlıkla aldı şimdi beton tavan yapmak ve 100 metre kare olarak almış olduğumuz belge ile ilave yapmak istiyoruz. Bununla ilgili bir izin almamız veya sonrasında sorun yaşama durumumuz olabilirmi.

  23. 3 sene önce

    Evimiz 1 kat. Bu 1 kat için yapı kayıt belgesi aldık. Şimdi 1 kat daha eklemek istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz.
    Bunun hiç mi yolu yok.

  24. Merhaba, site 50 bloktan oluşuyor, herkes yapı kayıt belgesini aldı, kat mülkiyetimiz olmadığı İçin. Sadece bizim blok yapı kayıt belgesine baş vurmadık, çünkü blok da kaçak yok. Hatta mimari projede olan , iki balkon var,yapılmamış. Bu balkonlar binanın yan ve arkasında, yapılırsa ön görünümü bozmayacak şekilde.Şimdi ben bu balkonları, belediyeden izin almadan mimari projeye uygun yapabilirim mi??? Sonuçta mimari proje de ruhsatı verilmiş,10 senelik bir site. Ben dairemi mimari projeye uygun yaptırmak istiyorum,blok 4 daireden oluşmakta. Alt katlar uygun yapılmış, üst katlarda balkon eksikliği var. Dış cephenin görüntüsünü bozmamak İçin sanırım üst kattaki tüm malikler yaptırması gerek. Eğer belediyeden yeniden izin almam gerekiyorsa, projede bu balkonlar olduğu İçin onay vermek zorunda doğru muyum??? Sanırım kayıt belgesi alan komşular değişiklik yaptıramaz??? Şimdiden teşekkürler

  25. Yapi kayıt belgesi sonrası zeminkat terasimin üstündeki ahşap pergoleyi betonarme yaptım.cevre ve şehir il mud tarafından.hem zemin kat terasimin hemde balkonun yıkılması yazisi geldi.imar kirliliğinden de dava açıldı.60 gün içinde yıkmakzsan YK belgenin iptal edileceği bildirildi.mahkeme keşif ve bilirkişi raporunda sadece balkon yapıldığını kabul etmekle birlikte dava süreci bitmeden cev sen bana mahkemeye ve özel id.yaziyi gecti 60 gün süre verdi Yapi K.belg.yikilmazsa iptal olunacak dendi.suan ne yapmam lazım.zeminkat teras ev ile birlikte yapılmış 1 m yüksek.ben evime uçarak mi gireceğim bilemiyorum.idareye anlattım haklısınız demelerine rağmen aynı şekilde yıkım kararı geldi.ne yapmam lazım Tesk ederim.

  26. Merhabalar yapı kayıt belgesi bir başkasına nasıl devrediliyor bir de başka mirasçı varsa kardeş akraba devirdi etkiler mi

  27. merhaba büyük tadilat için belediye ye bildirmeli yoksa yapı kayıt belgesi ni düzenleme güncelleme işlemimi yapmalıyım

    • 3 sene önce

      Büyük tadilat için belediyeden tadilat ruhsatı almalısınız

  28. 3 sene önce

    Merhaba
    Yani yukarıdaki yazıdan mevcut yapı da yeni yer kazanmadan sadece basit onarımlar yapılabileceğini anlıyoruz..

    • 3 sene önce

      Aynen. Mevcut yapıda sadece basit tamirat yapılabilir