1. Anasayfa
  2. Gayrimenkul Makaleleri

Tüm Yönleriyle Elektrik Aboneliği


Elektrik aboneliği, bireysel veya ticari kullanımlar için elektrik hizmetinin sağlanması adına gerekli yasal sürecin tamamlanmasıyla elde edilir. Türkiye’de elektrik aboneliği almak için belli şartlar ve prosedürler uygulanmaktadır. Bu makalede, yeni binalardan, imarlı ya da imarsız arsalara, konteyner evlerden bahçelere kadar birçok farklı duruma yönelik elektrik aboneliği sürecini ve gerekli belgeleri ele alacağız.

Bu makalede, farklı durumlar ve yapılara yönelik elektrik aboneliği alma süreçlerini kapsamlı bir şekilde ele aldık. Elektrik aboneliği için gerekli belgeler ve izlenmesi gereken prosedürler, mülkün durumu ve yerel düzenlemelere göre farklılık gösterebilir. Elektrik aboneliği başvurusu yapmadan önce, gerekli belgeleri hazırlamak ve yerel yönetimlerin belirlediği şartlara uygun hareket etmek sürecin sorunsuz ilerlemesini sağlayacaktır.

Kaçak yapılara, geçici elektrik aboneliği konusu bu makalenin dışında kalmaktadır. Kaçak yapılara elektrik aboneliği konusunda şu yazımıza bakabilirsiniz: Kaçak Yapılara Elektrik ve Su Aboneliği

Yeni Bina Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır?

Yeni bir bina için elektrik aboneliği başvurusu yapmak, binanın kullanımına geçmeden önce gerçekleştirilen önemli adımlardan biridir. Bunun için binanın yapı ruhsatı (yani yapı kullanma izni) alındıktan sonra ilgili elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında şu belgeler genellikle istenir: Yapı kullanma izin belgesi (iskân), tapu fotokopisi, kimlik belgesi, elektrik projesi. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra saha kontrolleri yapılır ve bağlantı sağlanır.

a) Birden Fazla Elektrik Aboneliği Olur Mu?

Bir mülk üzerinde birden fazla elektrik aboneliği olabilir. Ancak, her bağımsız bölüm için ayrı bir abonelik alınabilir. Örneğin, bir apartman dairesinde her dairenin ayrı bir elektrik aboneliği bulunur. Bir mülk üzerinde hem konut hem ticari faaliyet yürütülüyorsa, her kullanım amacı için ayrı abonelik başvurusu yapılabilir.

b) Kaç Tane Elektrik Aboneliği Alınabilir?

Bir kişi ya da tüzel kişilik, sahip olduğu her mülk veya bağımsız bölüm için ayrı ayrı elektrik aboneliği alabilir. Bu manada, elektrik aboneliği sayısı için bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak, her bağımsız bölümün ayrı bir kullanım amacı ve mekânsal bağımsızlığı olması gerekir. Yani, bir arsa üzerinde birden fazla yapı bulunuyorsa, her yapı için ayrı bir abonelik talep edilebilir.

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar/Belgeler Nelerdir?

Elektrik aboneliği başvurusu yaparken genellikle aşağıdaki belgeler istenir:

  • Kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport)
  • Tapu fotokopisi
  • Yapı ruhsatı veya iskân belgesi
  • İkametgâh belgesi
  • Elektrik projesi (gerekirse)
  • Kiracıysanız, kira sözleşmesi

Tapulu Arsaya Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Tapulu bir arsa için elektrik aboneliği alabilmek, genellikle o arsada inşa edilen yapının belirli bir aşamaya gelmiş olmasını gerektirir. İnşaat başladıktan sonra, geçici bir elektrik aboneliği (şantiye elektriği) almak mümkündür. İnşaat tamamlandığında ise normal abonelik alınabilir. Bunun için belediyeden alınmış inşaat ruhsatı ve tapu belgesi gereklidir. Hiç inşaat olmayan boş arsaya, sadece sulama sisteminin ihtiyacı karşılanmak üzere elektrik aboneliği alınabilir.

a) Boş Arsaya Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Boş bir arsa için doğrudan elektrik aboneliği almak genellikle mümkün değildir. Elektrik bağlantısı yapılması için arsanın üzerine bir yapının inşa edilmesi veya tarımsal bir faaliyet yapılması gerekir. Yani ya şantiye elektriği alınarak inşaat sürecinde elektrik temin edilebilir. Ya da sulama sisteminin ihtiyacı karşılanmak üzere elektrik aboneliği yapılabilir.

b) İmarlı Arsaya Elektrik Nasıl Alınır?

İmarlı bir arsa üzerine yapılacak inşaat için elektrik aboneliği almak oldukça kolaydır. İnşaat ruhsatı alındıktan sonra elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılır. İmarlı arsa, belediye tarafından yapılaşmaya uygun olarak belirlenen bir arsadır ve bu nedenle elektrik bağlatmak için gerekli izinler daha hızlı verilir.

c) İmarsız Arsaya Elektrik Nasıl Alınır?

İmarsız arsaya elektrik bağlatmak, yasal zorluklar içerir. İmarsız bir arsa üzerine yapı inşa edilemez ve dolayısıyla elektrik aboneliği almak için de öncelikle arsanın imar durumu çözülmelidir. Ancak tarımsal kullanım gibi özel durumlar için tarımsal elektrik aboneliği başvurusu yapılabilir. Bunun içinde öncelikle kuyu ruhsatı alınalı ve sonrasında kuyunun ihtiyacını karşılamak üzere elektrik aboneliği başvurusu yapılmalıdır.

Bağ Evine Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Bağ evleri için elektrik aboneliği başvurusu, binanın inşa durumu ve imar izni doğrultusunda yapılır. İmar izni olmayan bağ evlerinde elektrik aboneliği almak zor olabilir. Bağ evi bir tarım arazisi üzerinde bulunuyorsa ve gerekli izinler alındıysa, elektrik bağlantısı sağlanabilir. Yani tarım arazisi niteliğinde olan bağ evlerine ancak tarım il müdürlüğünden izin alındıktan sonra yapı yapılabilir ve elektrik aboneliği alınabilir.

Bağ evinin bulunduğu alan tarım arazisi değil ise Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde göre durumu değerlendirilmelidir. Eğer bu Yönetmeliğe göre üzerinde yapı yapılabiliyorsa inşaat ruhsatı alındıktan sonra şantiye elektriği için başvuru yapılabilir.

Bahçeye Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

a) Bağ-Bahçeye Elektrik Aboneliği

Bir bahçeye elektrik aboneliği almak için tarımsal kullanım amacıyla başvuru yapılabilir. Tarımsal faaliyetler (örneğin sulama) için kullanılacak elektrik için, tarımsal abonelik talep edilebilir. Bu durumda, tarımsal faaliyetin yapıldığına dair belgeler sunulmalıdır.

b) Bahçe Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadar?

Bahçeye elektrik aboneliği ücretleri, bölgeden bölgeye ve abonelik türüne göre değişiklik gösterebilir. Tarımsal aboneliklerde genellikle daha düşük tarifeler uygulanır. Bunun yanı sıra, başvuru sırasında güvence bedeli ve bağlantı ücreti de talep edilebilir. Güncel fiyatlar için ilgili elektrik dağıtım şirketiyle iletişime geçmek en doğrusudur.

Hisseli Tapuda Elektrik Aboneliği Nasıl Yapılır?

Hisseli arsa veya arazi; birden çok kimsenin, bir arsanın veya arazinin tamamına belli paylarla malik olması durumudur. Örneğin 3 kişi bir taşınmaza hisseleri eşit şekilde paylı malik iseler, her birinin 1/3 payı vardır. Buna hisseli arsa denir. Hisseli arazi ve arsalar hakkında daha detaylı bilgi almak için şu yazımıza bakabilirsiniz: Paylı Mülkiyet Nedir? Elbirliği Mülkiyeti Nedir?

Hisseli tapuya sahip bir mülk için elektrik aboneliği almak, tüm hissedarların onayına bağlıdır. Abonelik işlemi sırasında tapunun tüm sahiplerinin muvafakati gerekebilir. Hissedarlar arasında anlaşma sağlandığında, elektrik aboneliği başvurusu yapılabilir. Hissedarlar muvafakat vermezler ise abonelik gerçekleştirilmez.

Konteyner Eve Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Konteyner evler için elektrik aboneliği almak, konteynerin yer aldığı arsanın imar durumuna bağlıdır. Eğer konteyner, imarlı bir arsa üzerine yerleştirilmişse ve gerekli izinler alınmışsa, elektrik bağlantısı yapılabilir. Yani konteyner sabit hale getirilmiş ve inşaat ruhsatı ile yapı kullanma izni alınmış ise elektrik aboneliği alınabilir.

Konteyner parsel zeminine sabitlenmemiş ise yapı niteliğinde olmayacağı için elektrik aboneliği almak mümkün değildir. Bu durumda, geçici bir şantiye elektriği çözümü düşünülebilir. Bu konuda şu yazımıza da bakabilirsiniz: Tarlaya Konteyner Koymanın Cezası Nedir 

Prefabrik Eve Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Prefabrik ev, fabrikalarda üretilen ve inşaat alanına getirilerek hızlı bir şekilde monte edilen modüler yapıların genel adıdır. Prefabrik evlerin parçaları (duvarlar, zemin, çatı vb.) fabrikada üretilir ve sonrasında yapı alanında birleştirilir. Bu evler, konvansiyonel inşaat yöntemlerine kıyasla daha kısa sürede inşa edilebilen, maliyet açısından daha ekonomik ve taşınabilir yapı seçenekleri sunar.

Prefabrik evler, genellikle kısa sürede kurulabilen ve taşınabilir yapılar olduğundan, elektrik aboneliği almak için imar durumu ve İnşaat ruhsatı gibi belgeler gerektirir. Prefabrik evin bulunduğu arsa için yapı ruhsatı alınmışsa, elektrik aboneliği başvurusu yapılabilir.

Köyde Ruhsatsız Eve Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Köyde bulunan ruhsatsız evler için elektrik aboneliği almak, genellikle zor bir süreçtir. Yasal olarak ruhsatı olmayan yapılar için elektrik bağlantısı sağlanması mümkün olmayabilir. Ancak bazı durumlarda yerel yönetimlerden geçici izinler alınarak elektrik sağlanabilir.

Tapusuz Eve Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Tapusuz yerlerden kastedilen genellikle tescil harici alanlardır. Tescil harici alanlar konusunda şu yazımıza bakınız: Tescil Harici Alan Nedir? Tescil Harici Alanların Satışı ve Kiraya Verilmesi Nasıl Yapılır?

Tapusuz evlere elektrik bağlatmak için resmi olarak başvuru yapılamaz. Ancak yapı kayıt belgesi veya ilgili bir yasal düzenleme ile tapusuz yapılar için geçici elektrik aboneliği alınabilir.

Tapu Olmadan Elektrik Aboneliği Olur Mu? Tapu olmadan elektrik aboneliği almak zordur. Tapusuz bir mülk üzerine elektrik bağlatmak için, yapı kayıt belgesi ya da geçici inşaat izni gibi belgeler gerekmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri genellikle tapu belgesi talep eder.

Tüm Yönleriyle Elektrik Aboneliği
Tüm Yönleriyle Elektrik Aboneliği